Płaty śledziowe moczymy 2 godziny w zimnej wodzie aby nie były za słone. Osączamy z wody, osuszamy kroimy na cienkie paski. Na rozgrzanym oleju szklimy cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy startą na tarce jarzynowej o grubych oczkach marchewkę i pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Wsypujemy cukier i jeszcze chwilę smażymy.
Następnie wlewamy ocet, solimy jarzynką, wsypujemy majeranek do smaku, dodajemy pikantny ketchup i wszystko dusimy pod przykryciem kilka minut.
Czego szukasz?
Zdejmujemy z ognia, studzimy. Do zimnej masy wkładamy śledzie, mieszamy. Przekładamy do szklanych pucharków, schładzamy w lodówce. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.
Śledziki są najlepsze na drugi dzień. Autor: Agata. Zuza 30 listopada S 2 grudnia Właśnie wsadziłam cały słoik do lodówki, a jutro będę zajadać. To jest przepyszne! Zjadłam już cały słoik Na święta zrobię podwójną porcję, jestem pewna, że to będzie HIT. Czym mogę zastąpić syrop z agawy? Marta, czymkolwiek słodkim. Ciężko mi ocenić i pomóc nie widząc grzybów, ale często całe boczniaki są pokryte takim nalotem i jest to dla nich naturalne. Ja bym na pewno je zjadła. Marta, kroisz również nóżki czy same kapelusze? Ja robię z innego przepisu z samych kapeluszy z obawy przed tym, że nóżki będą za twarde ale może przesadzam?
Anka, no pewnie, że z całych! Nóżki kroję na mniejsze kawałki i traktuję tak samo, szkoda marnować taki smakowity kawałek grzybów! Litrowy wystarczy — pamiętaj, żeby boczniaki mocno ugnieść w słoju. Super, dziękuję i zabieram się za przepis. Takie pytanie… czy zamiast syropu z agawy mozna oslodzic erytrolem?? Piotr i Paweł mnie zawiódł, już nie mają boczniaków tylko portobello! Czy będzie różnica w smaku, czy zmodyfikować jakoś przepis?
Czy będą dobre? Pamiętaj, żeby grzyby dobrze smażyć, czyli mocno rozgrzej olej i prawie wcale ich nie mieszaj — może raz lub maksymalnie dwa! Dzięki temu nie będą wodniste. Wczoraj próbowałem.
Genialne, fantastyczne, obsesyjnie przepyszne. Robię na święta! Marta, ludzkość dziękuje Ci za ten przepis! Dołączam do peanów! Zrobiłam wczoraj, dziś próbowałam, są genialne! Mięsa nie jem i nie tęsknię, ale ryb mi czasem brakuje i to najbardziej właśnie takich śledzików, nareszcie mam czym zaspokoić swoje tęsknoty. Kuba, nie ma za co, to wszystko zrobiłam dla dobra śledzi! Zima to szczyt sezonu na boczniaka rosnącego na dziko w naszych lasach.
Jeśli tylko nie ma mrozu, kapelusze się rozwijają.
- Spy na temat historii czatu WhatsApp online na Androida!
- Spróbuj również:.
- Śledzie matias - najlepsze śledzie na święta - Madame Edith;
- Czy istnieje aplikacja szpiegowska, aby śledzić telefon komórkowy, bez jej znajomościWięc szpieg na;
- Dowiedz się, jak szpiegować monitorowanie komórek.
Moim zdaniem smaczniejsze niż te sklepowe. Zrobilam na jutrzejsza Wigilię,ale nie mogę się opanować! Będę musiała chyba dorobić,bo te boczniaki są obłędne.
To jest tak pyszne, że rozkłada na łopatki! Absolutny hit! Polecam i pozdrawiam. Dzięki, Marto.
Śledzie Proboszcza
Robiłam na Świeta — wszyscy zachwyceni! Zapisuję w zeszycie na kolejny rok. Boczniaki wyszły obłędne. Cała rodzina ochoczo zajadała i rozpływała się nad smakami serwowanymi w tej przystawce. Nawet z dwa tygodnie. Można pominąć. Mnie wyszły trochę gorzkie,co mam teraz zrobić,pomóż mi,bo tak w ogóle są bardzo dobre tylko trochę gorzkie,a robiłam według przepisu. Małgo, to zapewne kwestia oleju lnianego — dodaj trochę octu, trochę czegoś słodkiego syrop z agawy, klonowy oraz szczyptę soli. Dodawaj po łyżeczce do momentu, aż goryczka przestanie być wyczuwalna.
Witam, rok temu robiłam boczniaki z żurawiną po raz pierwszy, były tak smaczne, że lubimy je z mężem bardzo często mąż- jest wielkim mięsożercom ale obecnie boczniaki wybiera chętniej niż śledzie, ja zresztą też:. Największa radość, dziękuję za taki miły komentarz! To jest olej z pierwszego tłoczenia, tłoczony na zimno, ale ma dużo ciemniejszy niż normalnie intensywny żółty kolor i nie wiem czy to będzie pasowało?
Jeśli nie to czy możesz polecić mi jakiś konkretny? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź i jak tylko je przygotuje to na pewno wrzucę komentarz jak wyszły. Julia, taki olej będzie jak najbardziej w porządku, właśnie o taki chodzi — wyrazisty i gorzki Ale jeśli chcesz żeby była petarda to możesz kupić dowolny tłoczony na zimno olej lniany. Zrobiłam na jutrzejszą wigilię i wpakowałam żurawinę ze słoika! Teraz czytam komentarze i widzę że to nie tak miało być.
Nie wiem czy już dać psu na pożarcie, czy jednak poczekać do jutra. Ale co biedny pies winien, sama zjem za karę…. Im dłużej postoją tym smaczniejsze. Polecam nie tylko na święta! Marto, tak bardzo dziekuje Ci za ten przepis! Zarowno boczniaki z zurawina, jak i baklazany po kaszubsku wyszly rewelacyjnie i umozliwily mi po raz pierwszy udzial w wigilii bez wyrzutow sumienia w kwestii jedzenia a raczej niejedzenia zwierzat.
Wanilia i Kardamon: Śledzie z piekła rodem
Dzieki jeszcze raz, wyszly fenomenalnie. Wesolych Swiat i wszystkiego dobrego, a takze dalszych sukcesow w Nowym Roku!
Jezu, jakie to pyszne!!! Poczęstowałam dziś rodzinkę ale tylko trochę bo chciałam żeby zostało dla nas więcej. Jedli aż im uszy trzęsły. Sami zasiedliśmy do degustacji później. Miało być tylko trochę na spróbowanie a finalnie zobaczyliśmy dno słoika i zaraz w te pędy do sklepu po podwójną porcję produktów. Pani Marto! Popełniłam na świąteczną przystawkę boczniaki z żurawiną, w opozycji do tradycyjnych śledzi. Muszę przyznać, że smakują wybornie. Bardzo, bardzo się cieszę i dziękuję za podzielenie się. Cokolwiek słodkiego. Czymkolwiek słodkim, nawet cukrem. Przepis przetestowałam kilkakrotnie, pychota Obecnie mam w okolicy wysyp Czubajki kani i tak zastanawiam się, czy ją również można w podobny sposób przyrządzić?
Tak, zdecydowanie! Kania jest świetna do takich przepisów, jest jednak delikatniejsza więc można dać mniej marynaty albo zwiększyć ilość kani na taką proporcję marynaty. CZy zamiast octu może być cytryna? Coś sobie ubzdurałam, że w tamtym roku robiłam je z cytryną i nie kupiłam octu? Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Czas przygotowania: do 30 minut.